Vaikka kryptovaluuttojen sanotaan olevan uusi innovaatio, niin tällä hetkellä bitcoinin käyttöönotosta on kulunut jo yli kymmenen vuota. Bitcoinista puhutaankin jo nyt antiikkisena kryptovaluuttana, jonka rinnalle on syntynyt monia huomattavasti kehittyneempiä kryptovaluuttoja. Esimerkiksi cardano on yksi näistä uudemmista digivaluutoista, jotka pyrkivät korjaamaan edeltäjiensä virheitä. Millaisia vaiheita kryptovaluuttojen kehitykseen liittyy?
Mikä on kryptovaluutta?
Kryptovaluutaksi kutsutaan virtuaalisia valuuttoja, joita hallitaan lohkoketjun avulla. Kun kryptovaluuttaa eli koodia siirretään osapuolelta toiselle, tieto tästä tallentuu ketjun lohkoihin. Koska lohkoketju toimii hajautetussa verkossa, ovat lohkojen tiedot saatavilla kaikille. Näin pystyy tarkistamaan, että tilinsiirto varmasti sujui odotusten mukaisesti. Kukaan ei kuitenkaan pysty saamaan tietoonsa lohkojen osapuolten identiteettiä, mikä tekee lohkoketjusta anonyymin järjestelmän.
Kryptovaluuttojen ensiaskeleet
Bitcoinista puhutaan usein ensimmäisenä kryptovaluuttana ja kyseessä onkin ensimmäinen virallisesti käyttöön otettu digivaluutta. Ennen bitcoinia oli kuitenkin myös monia muita digitaalisia valuuttoja, mutta ne eivät koskaan löytäneet tietänsä suuremman yleisön suosioon. Esimerkiksi jo 1980-luvulla kehitettiin kryptovaluutta nimeltään eCash, joka poistui käytöstä jo 90-lopulla. Tästä oli kuitenkin jo alkanut virtuaalivaluuttojen voittokulku, sillä eCashin teknologian pohjalta luotiin toinen digivaluutta nimeltään eGold. Nämä ensimmäiset virtuaaliset valuutat toimivat kuitenkin keskitetyssä verkossa toisin kuin nykyiset kryptovaluutat, mikä olikin todennäköisesti syynä molempien suosion lopahtamiseen.
Bitcoin ja sen jälkeläiset
Bitcoin syntyi vuonna 2008, kun elettiin finanssikriisin aikaa ja luottamus pankkeja kohtaan oli menetetty. Salanimellä Satoshi Nakamoto toimiva henkilö tai ryhmä loi uuden kryptovaluutan nimeltä bitcoin (BTC) ja tästä digivaluutasta tuli lopulta suuri menestys. Ne, ketkä olivat bitcoinin alkuaikoina ostaneet leikillä kryptovaluuttaa, rikastuivat myöhemmin, kun valuutan arvo lähti jyrkkään nousuun.
Nykyään bitcoinin rinnalle on syntynyt useampia muita digivaluuttoja, kuten ethereum ja cardano, joiden pohjalle pystyy luomaan muutakin kuin kryptovaluuttoja. Kryptovaluuttojen on kuitenkin mielletty olevan hyvin riskialtis sijoituskohde sekä rikollisten suosima maksuväline. Todellisuudessa lohkoketjuteknologialla on pystytty parantamaan esimerkiksi tietoturvallisuuden tasoa, mikä on nykyään vakava ongelma.
Cardano – uusi kryptovaluutta, joka pyrkii korjaamaan digivaluuttojen historiaa
Cardano on yksi uusimmista kryptovaluutoista, joka perustettiin vuonna 2017. Tavoitteena oli korjata ethereumiin ja muihin kryptovaluuttoihin liittyviä ongelmia. Cardanon kryptoverkossa tietoa pystyy siirtämään nopeammin ja turvallisemmin älysopimusten avulla. Lisäksi cardanon kurssi on hieman tasaisempi kuin muilla kryptovaluutoilla, sillä on pyritty ehkäisemään digivaluuttoihin sijoittamiseen liittyviä ongelmia. Monesti kryptovaluuttoja “treidataan” eli ostetaan ja myydään jatkuvasti, mutta cardanon tapauksessa on pyritty kannustamaan sijoittamaan pitkäjänteisemmin.
Kryptovaluuttoihin liittyy edelleen riskejä
Vaikka kryptovaluutat ovat vuosien varrella kehittyneet paljon ja lohkoketjuteknologia on on jo nyt muuttanut maailmaa, liittyy kryptovaluuttoihin edelleen riskejä. Valitettavasti on useita huijaussivustoja, jotka väittävät myyvänsä kryptovaluuttaa, vaikka todellisuudessa kyseessä on huijaus. Toisekseen kryptovaluuttoja ei vielä pysty käyttämään muiden valuuttojen tapaan laajemmin maksutapana, sillä niiden kurssit heilahtelevat liikaa kysynnän ja tarjonnan mukaan.